Mitä mekaniikkasuunnittelijan tehtäviin Neteram Oy:ssä kuuluu? Mechanical Design Engineer ja yrityksen osakas Sami Räihä kertoi omasta työstään tarkemmin.
Sami on valmistunut diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta erikoistuen konesuunnitteluun. Hän aloitti työt KONEen alihankkijan palveluksessa jo opiskeluaikana, ja siirtyi Neteram Oy:lle vuoden 2016 alussa.
Sami, miksi halusit töihin Neteram Oy:lle?
– Tutustuin töissä Neteramin Antti Närheen ja Joe Toivoseen, ja jossain vaiheessa tuli puheeksi, josko siirtyisin heille. Heillä oli tarjota kilpailukykyinen palkka ja rento työyhteisö. Lisäksi tarjolla oli mielenkiintoisia työtehtäviä tutulle asiakkaalle. En ole katunut vaihtoa, sillä Neteram on ollut yksi parhaista työnantajistani – hyvä porukka, ja työnantaja ottaa työntekijät huomioon tosissaan.
Oletko päässyt kehittymään työssäsi mekaniikkasuunnittelijana?
– Kyllä, opiskellessa toki oppi hyvät perustaidot, joilla pääsi alkuun, mutta vasta tekemällä työn on oppinut kunnolla. Jokaisella yrityksellä on omat tapansa, järjestelmänsä ja työnkuvat vaihtelevat, niin koulussa ei tietenkään voi oppia kaikkea. Meillä sekä Neteram että asiakas kouluttavat työntekijöitä aina tarvittaessa lisää. Pidän työssäni paljon yhteyttä mm. tuotteiden valmistajiin ja teen paljon koordinointityötä, joten sen kautta on oppinut uusia sosiaalisiakin taitoja ja projektinhallintaa. Mekaniikkasuunnittelijan tiedot eivät siis ole ainoat, jotka ovat karttuneet.
Mitä työhösi varsinaisesti kuuluu?
– Tällä hetkellä teen töitä vain yhdelle asiakkaallemme eli KONEelle tuotemuutoshallinnassa kuilumekaniikkapuolella. Jos asiakas haluaa jonkin muutoksen hissikuilujen mekaniikkaan, niin me toteutamme sen käytännössä. Saamme esim. komponenttipäällikön kautta CR:n eli tuotemuutosprojektin, joka kertoo, millaisia muutoksia tarvitaan. Meidän tehtävämme on tehdä tarvittavat muokkaukset dokumentointiin ja valmistuskuviin, koordinoida muille tiimeille omat tehtävänsä (esim. laatuyksikkö varmistaa, että muutos ei heikennä tuotteen laatua) ja lopulta viedä tarvittavat tiedot tuotteen valmistajalle. Toimin myös riskienhallintamoderaattorina, eli eri tiimien kanssa kartoitamme tuotemuutosten mahdollisesti aiheuttamat riskit ja tarvittavat toimenpiteet niiden minimoimiseksi.
– Tuotemuutosprojekteissa on todella paljon huomioon otettavia asioita, työnäni on pitää langat käsissä. Pidämme asiakkaan edustajat, eri tiimit ja komponenttitoimittajat jatkuvasti ajan tasalla viikkopalavereissa, minä organisoin nämä palaverit ja huolehdin siitä, että niissä tulee käytyä läpi kaikki tarvittavat asiat.
Kun et ole palaverissa, niin mihin työaikasi kuluu?
– Suunnilleen 70-prosenttisesti työaika menee tietokoneen äärellä eli on käytännössä dokumentointia ja projektin hallinnointia. Tuotekehitysprojekteissa on jonkin verran labrassa testausta, kun tuotteita testataan käytännössä. Normaaliaikana noin 20 % työajasta menee siihen, nyt etätyösuosituksen voimassa ollessa vähemmän. Normaalistikin Neteramilla on saanut tehdä etätöitä aina kun tehtävät vain antavat myöten, siinä on oltu aina joustavia.
Meillä Neteram Oy:ssä panostetaan työntekijöiden hyvinvointiin. Etsimme toistuvasti joukkoomme mekaniikkasuunnittelijoita ja lujuuslaskijoita. Mikäli kiinnostuit, tee avoin hakemus!